Comuna Ceru-Bacainti este asezata in zona sud-vestica a Muntilor Metaliferi,  caracterizati prin inaltimi mici si mijlocii, cu suprafete domoale sau stanci golase de calcare jurasice,mai exact in partea lor sudica,cunoscuta sub numele de Muntii Vintului, cuprinsi intre Valea Ampoiului, culoarul depresionar Balsa si Valea Muresului.
Trasatura dominanta a reliefului in aceasta zona este fragmentarea accentuata in zona nivelurilor locale de baza joasa situata in imediata vecinatate a Muresului si monotonia data de uniformitatea culmilor, monotonie rupta de unele iviri de calcare sub forma de osteolite. Cristalinul este aflat la mare adancime si este acoperit de depozite calcaroase cretacice cu clipe de calcare jurasice. Asa este cazul si la Ceru-Bacainti unde pe culmea de deasupra satului Bulbuc troneaza Piatra Tomii (860m).

        Zona este drenata de numeroase paraie care formeaza Paraul Bacainti ce se varsa in Mures in dreptul localitatii Bacainti,intr-o zona unde valea Muresului prezinta un sector de gatuire, cu o lunca ce are o latime mai mica de 1 km.

Climatul este influentat de relieful zonei mai inalt,vanturile dominante fiind cele de nord-vest si sud-vest a caror viteza este de 3-5m/s. Temperatura anuala intre altitudinile de 300-600 m este de 8-10 C.

Se fac simtite influente oceanice prin precipitatii bogate.Aspectele orografice (relieful) determina topoclimatul specific zonei.

Zona se incadreaza in etajul de vegetatie montan inferior dominat de paduri de fag, la altitudini intre 700-500 m si etajul gorunului, la altitudini sub 500m.

Fauna este influentata de factorii fizio-geografici (clima,relief,hidrografie etc.) fiind destul de variata .Aici intalnim cerbi, caprioare, dihori, viezuri, vulpi, lupi, iepuri, mistreti si alte specii de animale salbatice.